Molen Quadenoord II / Kwadenoord II / Hartense papiermolen / Olymolen, Renkum

Renkum, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Quadenoord II / Kwadenoord II / Hartense papiermolen / Olymolen
modeltype
Watermolen
functie
papiermolen, oliemolen, korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Renkumse beek/ Oliemolenbeek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
09061
oude dbnr.
V9061
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Renkum
plaatsaanduiding
aan de Hartenseweg z.z.
beek
Renkumse beek/ Oliemolenbeek
gemeente
Renkum, Gelderland
streek
Veluwe
kadastrale aanduiding 1811-1832
Renkum B (2) 69 Abraham Pannekoek, papierfabrikant
geo positie
X: 178141, Y: 443546
N: 51.97984, O: 5.72403

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
In 1713 was de papiermaker Daniel Warners Boekelman de eigenaar. Verdere eigenaren en papiermakers staan op onderstaande website. Toen rond 1810 Abraham Pannekoek de eigenaar was, werd de molen verbouwd tot oliemolen.

Opregte Haarlemsche courant, 5 mei 1814

Uit de hand te Koop: Een OLIJ-MOLEN, gaande door het Water, en staande door behulp van twee Knechts, 's weeks bij de twee lasten Koolzaad; te bevragen bij ANTHONIJ BAKKER, Opziender op de Beeken, in de nabijheid van het Dorp Renkum, alwaar denzelven Olijmolen gelegen is, en bij T. MARTENS e G. REYNDERS.

In 1852 verviel de oliemolen aan zijn dochter Woutertje Adriana Pannekoek, getrouwd met de fabrikant Dirk Stevense van Schuppen. De toenmalige pachter Aart Berends vertrok naar de molen Achter de Bock (Tenbruggencatenummer 09065). In 1854 werd de molen eigendom van de Arnhemse advocaat Mr. Reinhard Cromme-lin van Oosterwijk.

Opregte Haarlemsche Courant, 05-10-1861
VERKOOP VAN EEN PAPIERMOLEN, LANDERIJEN ENZ.
De Notaris KUYK, te Arnhem, zal op Woensdagen 9 en 23 October 1861,
telkens des middags 12 ure, in de Verkoopzaal van het Koffijhuis de Harmonie aldaar, doen inzetten en zonder beraad Verkoopen :
Een ZESHAMERSBAK WATER - PAPIERMOLEN met WRIJFBAK en verder TOEBEHOOREN, alles in den besten staat, met eigen WATER , WOONHUIS, BOUWSCHUUR, BOUW-, WEILANDEN en HAKHOUT, te zamen groot 6 Bunders, 3 Roeden, 85 Ellen, gelegen onder Renkum in den Kwadenoord. Zulks in Massa en in 2 perceelen, breeder bij Billetten omschreven. Te aanvaarden de Gebouwen 1 Mei, de Landerijen 22 February 1862.
Nader onderrigt te bekomen bij voornoemden Notaris, Brieven franco.

In 1867 werd een stoommachine toegevoegd. In 1879 kocht Gulian Cornelis Spengler de oliemolen, voor 1871 werd het tevens een korenmolen. In september 1882 ging het inmiddels zeer uitgebreide bedrijf voor ƒ 25.000 over in handen van Mathijs Sanders uit Arnhem, en werd in 1897 Stoomfabriek De Harten genoemd. In 1898 ging het bedrijf failliet en werd afgebroken.

Bronnen:
- Papiermolens op de Veluwe.
- "Op kracht van stromend water", Hagens 1998.

aanvullingen

trivia
Hagens noemt deze molen de Hartense papiermolen, later olie-korenmolen, terwijl Voorn over de Kwadenoordse molen spreekt.
Henk van der Kaay, 31 juli 2010.

-----

Arnhemsche courant
02-06-1814

OLIE-MOLEN, voor weinige Jaaren nieuw gebouwd , gaande door het water van altoos lopende Beeken, met goed succes is geëxerceerd en nog dagelijks word gecontinueerd, met het regt van water en grond op die Beeken, slaande in de week twee lasten Raapzaad, welke door vermeerdering van Knegts op vier Lasten kan gebragt worden, zijnde tot heden toe, door twee Knegts bediend bestaande de gebouwen daarbij behorende, behalven in dat van de Molen, in een bekwaam Knegts - Woonhuis en twee Schuuren, voorts Hofland en Weijerij voor twee Beesten, zijnde dit alles gelegen te Harten, nabij Rencom tusschen Wageningen en Arnhem, in de beste onderhouden, en de gelegenheid zeer gunstig voor het Debiet van Olie en Koeken, mitsgaders aankoop van Raapzaad.



en gr(jnd ken, met goed succes isgeëzerceerd en nog dageUjKs word g^•^^VeVmèerderiog van Knegt» op vier La.-op die Beeken, slaande in de week twee las-en " „diend bestaande de gebouwen daarby betePn kan gebragt worden, zijnde tot heden toe, a7n\K";'VWü h'S en twee Schuuren, voorn Holland hor.nde, behalven in due van de Molen, in een b .waa.» M » V°> " « Sschen woningen en Amen Weijêrij veor twee. Beesfeé / zijnde dit alles gelegen e H-eten ,^-b J yan QM eR hem, in de beste staat onderhouden, en de gelegenheid z er gunstig mitsgaders aankoop van Raapzaad.^ Kant".re ,r gern--'d'en Vot^^ Mmm\ ,„ ?L ?,. ,„